Hur fungerar en limpistol? Råd och tips innan köp och användning.

Limpistolens funktion med råd och tips inför köp och användning. Detta inlägget är för er som inte är så bekant eller inte har någon kunskap om limpistoler.

En limpistol är ett elektriskt verktyg som du smidigt använder att limma ihop olika material som trä, kartong, plast m.m. När du skall klistra allt som är i 3D format behöver du limpistol för att slippa klämmor och de du klistrar blir mer hållbart.Det är ett smidigt sätt att limma och du slipper vänta på lång torktid. Här nedan ser du ett exempel med bygge av en snögubbe. När du köper vårt  pysselpaket rekommenderar vi att du även köper en limpistol om du inte redan har en hemma.

 

vinterpysselpaket-med-limpistol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Limpistolens lim torkar direkt vilket gör att du måste ha planerat vad du skall limma så att du kan arbeta snabbt innan limmet hinner torka. Om du råkar misslyckas så gör det inget för det går oftast att lossa limklumpen eller strängen och börja om på nytt.

Det finns olika storlekar på limpistoler och olika temperaturer. De pistoler med lägre temperaturer och är mindre kallas för mini limpistoler dem är avsedda till barn. Men observera lämna aldrig barnen ensamma med limpistolen. Det är viktigt att lära barnen att handskas med limpistolen för att dem inte skall bränna sig.

limpistol-ho%cc%88gtemp-min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Framdelen på pistolen är spetsen. Spetsen som är gjord i metall eller överdraget metall som på bilden. Du får du aldrig vidröra spetsen när kontakten sitter i väguttaget. Om du ändå råkar göra detta så spola handen under kallt vatten. Det är spetsen som limmet kommer ut i lös form och är mycket hett.

På bakdelen av limpistolen är det ett hål för att kunna stoppa i n dem medföljande limsträngerna.. När du startar limpistolen behövs det 2 stränger. Varav den ena strängen sticker ut. Innan du startar pistolen sätt fast det medföljande stället under limpistolen. Därefter lägger du i limsträngerna och sätter fast sladden i väggkontakten. Låt limpistolen stå upp på stället och ha en tidning under spetsen i fall att det droppar ut lim.

inpackad-limpistol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Börja inte limma förrän limpistolen har blivit varm. När du matar fram limmet med avtryckaren gör endast lätta tryck så att limmet kommer ut i en jämn ström. När du startar första gången med pistolen får du mata fram limsträngerna. När det börjar sippra ut lim i spetsen är limsträngerna frammatade tillräckligt. Så fort som du känner att det inte kommer ut något mera lim från limspetsen är det dags att fylla på en ny limsträng baktill. I början kan du behöva knuffa ner strängen med fingret så att den löper på in i pistolen. Trycker du för hårt på avtryckarn när du limmar kan limpistolens matning gå sönder och limmet rinna ut för snabbt. Går det inte att mata fram limmet smidigt är inte limpistolen tillräckligt varm.

Limstänger med tillhörande limpistol/miljöpyssel

 

 

 

 

 

 

 

 

När du har limmat färdigt dra alltid sladden från väggkontakten och låt pistolen stå på stället och svalna. Innan du startar limpistolen efter att du har använt den så se till att det inte ligger gammal lim runt spetsen som täpper igen hållet. Det som är bra att känna till är limtrådarna som bildas runt omkring som ett spindelnät. Det är bara att ta bort med händerna. Var noga med val av limpistol det finns limpistoler som tyvärr har börjat brinna. Precis som andra elektriska verktyg är det viktigt att limpistolen är säkerhetsmärkt med C E.  I PysselQvinnans pysselbutik finns det mini limpistol med högtemperatur och lågtemperatur.

mpistol-med-limpatroner

Lämna ett svar