Publicerad den 2 kommentarer

Gör naturligt hår till dina figurer

När det skall vara hår på olika figurer använder jag ull. Till tomtar och änglar använder jag okardad vit ull. Denna ullen kan du köpa direkt från en får farm. Det ända du måste göra är att tvätta ullen i varmt såpvatten och sedan skölja av den i kallt vatten. Ullen som kommer direkt från fåren har en stark doft. Jag rekommenderar att du förvarar den i en påse som du knyter ihop.

Så här gör du såpvatten:

  • Häll i fingervarm vatten i en bunke
  • Häll i ca 1 msk grönsåpa
  • Vispa upp skummet lätt

Låt den sedan torka på tidningpapper. Det finns ull som har lockar och ull utan lockar. Det finns får som är bär brun, grå, svart eller vit ull. I butiken kan du även köpa andra färger på ull. Den ullen är behandlad och kardad.

vit ull

 

 

 

 

 

 

 

När jag skall göra andra figurer, kanske det inte alltid passar med vita lockar som hår. Till exempel häxan på Halloween eller ett Lucia tåg som jag nu håller på att designar. Jag köpte mörk brun ull som hade raka hår. Den kan vara svårare att få tag på. Jag köpte otvättad brun ull av en kompis. Ullen med dem raka håren var perfekt till häxan. Till Lucia tåget ville jag ha olika hårfärger. Jag valde att behålla en del med den bruna ullen och sedan blandade jag ihop gul färdig kardad ull (köpt i hobbybutiken) med den mörkbruna ullen.

Karder          kardad ull

När jag blandade de två olika ull färgerna lade jag strängar på den ena kardan. Jag valde att  använda mer gul än brun.  Observera att den bruna ullen inte får tvättas innan du kardar. För i ullen sitter hudfettet som gör att ullen binder sig fast. Därefter är det bara att sätta i gång att karda ihop ullen så det bildar en ihop satt klump. På bilden kan du se den nya färgen. Men nu skall vi tvätta den i såpvattnet och skölja den i kallt vatten. krama också ur så mycket vatten du kan. Lägg den på tork på en tidning.

Kammad ullhår

 

Använd nu en kam. Kamma ullen så dem blir raka strängar låt dem torka vidare. Redan nästa dag är dem färdiga att användas.

 

2 svar på “Gör naturligt hår till dina figurer

  1. Nej, all ull är från början lockigt när det växer på fåren. Beroende på ras är det olika krusigt, olika tjockt och långt. ☺

    1. Tack Nathallie! Så den bruna ullen som jag tycker ser rak ut, kanske innehåler mindre lockar som inte syns lika tydligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *